Als lerares is het handig als je over een dosis geduld beschikt, uitstekend kunt communiceren met kinderen en lesstof goed kunt uitleggen.
Bij een vertrouwenspersoon is het net zo, je moet over bepaalde vaardigheden beschikken omdat je regelmatig te maken zult krijgen met lastige situaties en heftige emoties. Deze vaardigheden komen aan bod tijdens onze cursus vertrouwenspersoon. Daarnaast hebben wij ook een opleiding vertrouwenspersoon met specialisatie onderwijs.

Zo is het belangrijk dat een vertrouwenspersoon goed kan luisteren, deskundig en onafhankelijk is, empathisch, niet-oordelend, oplossingen kan aandragen, vertrouwelijk met het verhaal van de cliënt omgaat, geheimhouding toepast, begrip toont en de cliënt kan aanmoedigen en tenslotte de regie bij de cliënt laat.

Daarnaast is het van belang om als vertrouwenspersoon je positie binnen de organisatie te bewaken. Zo wordt er van je verwacht dat je het management adviseert over bepaalde kwesties maar dien je ook bereikbaar en beschikbaar te zijn voor de medewerkers. Dat kan soms best lastig zijn.

Omdat je als vertrouwenspersoon dus over veel verschillende vaardigheden dient te beschikken kan het bijna niet anders dat je op een van deze gebieden nog kunt verbeteren. Het helpt dan vaak om met een ervaren vertrouwenspersoon hierover van gedachten te wisselen.
Mocht je behoefte hebben om te sparren met één van onze ervaren vertrouwenspersonen (bijvoorbeeld in de vorm van intervisie) of wil je graag een korte opfriscursus volgen, neem dan contact met ons op.