Nieuw onderzoek toont aan: pesten kent alleen maar verliezers!

25/01/2013 - Anton

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat zowel slachtoffers als daders van pesten in de tien jaar na het pesten een verhoogde kans op depressies en angst- en paniekstoornissen hebben. 24 procent van de kinderen die gepest werden, had als jongvolwassene een angststoornis. Van de kinderen die nooit met pesten in aanraking kwamen, kreeg 6 procent later die diagnose.

Het slechtste vooruitzicht hadden kinderen die dader en slachtoffer waren van pesten: 32 procent had later een angststoornis. Ook was de kans op een paniekstoornis of depressie bij hen het grootst en dachten zij het vaakst na over zelfmoord.

Een onderzoeksteam onder leiding van psycholoog William Copeland van Duke University ondervroeg 1.420 kinderen tussen hun 9e en 16e over pesten, en bestudeerde hun emotionele ontwikkeling tot ze 26 waren. Een kwart was zelf gepest en bijna een tiende had andere kinderen gepest. Voor meer informatie u terecht op de website  van het Amerikaanse tijdschrift JAMA Psychiatry.  Klik hier om naar deze website te gaan.