Terug naar kantoor…sommigen zien hier als een berg tegenop

14/06/2021 - Anton

Terug naar kantoor na de zomervakantie, menig werknemer zal ernaar uitzien om straks weer voor een paar dagen per week op kantoor te mogen werken. Weer even een gezellig praatje bij de koffiemachine in plaats van eenzaam aan het werk in je thuiskantoor.

Maar dit geldt niet voor iedereen. Sommige werknemers zien er als een berg tegenop. Dit zijn werknemers die stelselmatig gepest, genegeerd of vernederd worden op kantoor.

Deze groep vindt het prima om thuis te werken, daar voelen ze zich nog enigszins veilig. Alles is beter dan weer terug naar dat ellendige kantoor. De plek waar het pesten weer zal beginnen. Waar je genegeerd wordt zodra de gehele groep wordt gevraagd om mee te gaan lunchen. Waar je niet mag aanschuiven bij belangrijke overleggen omdat je baas ‘vergeten’ is jou uit te nodigen. De plek waar je je mening niet mag verkondigen. De plek waar opeens zomaar spullen van je verdwijnen.

Dit is voor veel werknemers de realiteit. Pesten is niet iets alleen voor op het schoolplein, het vindt ook dagelijks plaats op de werkvloer.

Wat kun je eraan doen, zodra jij merkt dat een collega wordt gepest? Spreek de collega aan die pestgedrag vertoont. Pesten gedijt immers in een omgeving waar omstanders niets doen. Werkt dat niet? Ga erover in gesprek met je leidinggevende. Wanneer het juist de leidinggevende is die pestgedrag vertoont dan is het verstandig om een andere leidinggevende in vertrouwen te nemen. Als je dit lastig of moeilijk vindt dan kun je ook eerst met een vertrouwenspersoon in gesprek gaan. Hij of zij kan je helpen hoe je dit gesprek moet insteken en kan je tips geven. Je kunt het gesprek samen voorbereiden zodat je je zekerder voelt en het gesprek met vertrouwen aangaat.

Denk jij dat een medewerker gepest wordt en zijn wij de externe vertrouwenspersoon voor jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Vanzelfsprekend is dit gesprek vertrouwelijk.