Als vertrouwenspersoon speelt u een cruciale rol in het creëren van een veilige werk- of leeromgeving. Maar wat mag u als vertrouwenspersoon niet doen? In deze blog gaan we in op deze belangrijke vraag.

De rol van de vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijke persoon binnen een organisatie waar medewerkers terechtkunnen met klachten of problemen. De vertrouwenspersoon is er om te luisteren, advies te geven en eventueel te bemiddelen. Maar er zijn ook dingen die een vertrouwenspersoon niet mag doen.

Wat niet doen als vertrouwenspersoon

Als vertrouwenspersoon is het belangrijk om u bewust te zijn van de volgende zaken die u niet mag doen:

  • Partijdig zijn: Als vertrouwenspersoon moet u altijd onpartijdig blijven. U bent er om te luisteren en te adviseren, niet om partij te kiezen.
  • Vertrouwelijke informatie delen: Vertrouwelijkheid is een van de belangrijkste aspecten van de rol van de vertrouwenspersoon. U mag geen vertrouwelijke informatie delen zonder toestemming van de betrokkene.
  • De rol van de leidinggevende overnemen: Als vertrouwenspersoon bent u er om te luisteren en te adviseren, niet om beslissingen te nemen of actie te ondernemen namens de betrokkene.
  • De rol van de therapeut overnemen: Hoewel u als vertrouwenspersoon een luisterend oor biedt, bent u geen therapeut. Het is belangrijk om de grenzen van uw rol te kennen en indien nodig door te verwijzen naar een professional.

Als vertrouwenspersoon heeft u een belangrijke rol binnen een organisatie. Het is daarom cruciaal om goed opgeleid te zijn en te weten wat u wel en niet mag doen. Bij Centrum Vertrouwenspersonen Plus bieden we diverse opleidingen aan om u te ondersteunen in uw rol als vertrouwenspersoon.

Investeer in uzelf met onze opleidingen

Wilt u zich vaardigheden als vertrouwenspersoon verder ontwikkelen? Bekijk dan ons aanbod van opleidingen en nascholingen. Onze opleidingen zijn geaccrediteerd door de LVV en worden door deelnemers beoordeeld met een 8.6! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Ontdek de voordelen van een externe vertrouwenspersoon

Heeft u als organisatie behoefte aan een onpartijdige, externe vertrouwenspersoon? De gecertificeerde vertrouwenspersonen van Centrum Vertrouwenspersonen Plus kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren. Lees meer over onze diensten als externe vertrouwenspersoon.