Van discriminatie naar inclusie

Inhoudelijke Informatie

Doelgroep
Zowel externe als interne vertrouwenspersonen die meer willen leren over het herkennen en bespreekbaar maken van discriminatie.

Incompany

We bieden deze nascholing ook incompany aan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een prijsopgave.

Beschrijving nascholing

Als vertrouwenspersoon ben je het gezicht van de sociale veiligheid binnen een organisatie. Anno 2020  is het (h)erkennen van discriminatie en het effect ervan op de melder cruciaal.
Maar liefst 1 op de 4 Nederlanders geeft aan discriminatie te ervaren. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen, zonder dat daar een legitieme aanleiding voor lijkt te zijn. Discriminatie is verboden, maar soms is onderscheid maken wel toegestaan. Wanneer is er sprake van discriminatie en wanneer niet?
Discriminatie is het maken van onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken die er in die situatie niet toe doen. Soms is het meteen duidelijk of er sprake is van discriminatie, maar in andere gevallen is de situatie veel minder eenduidig. Onderscheid maken is op zichzelf namelijk niet zonder meer verboden.
De nascholing die we verzorgen bestaat uit 2 (los van elkaar te volgen) dagen.

Dag 1 focust zich op:
-Wat is discriminatie / inclusie?
-Gevallen en gevoelens: Soms voelt iets als discriminatie, maar is dat volgens de wet niet.
-Wat zijn mijn eigen eigen (onbewuste) vooroordelen & privileges?
-Het lastige gesprek met de melder: Het is niet de vraag of je een keer een vergissing maakt in een gesprek met een melder. Het is de vraag wanneer. Hoe ga je om met zo’n vergissing? Hoe herstel je het vertrouwen?

Dag 2 focust zich op:
-Voorlichting.
Als VP ben je het gezicht van de sociale veiligheid binnen de organisatie. Ook wat discriminatie, racisme en inclusie betreft. Tegen welke vooroordelen kan je aan lopen als je dit thema opneemt in je voorlichting? Hoe ga je het hierover gesprek aan?
-Gesprek met opdrachtgever.
Hoe maak je discriminatie bespreekbaar bij de opdrachtgever? En de emotionele reactie of ontkenning die dit veroorzaakt. Hoe ga je om met veel voorkomende reacties als “wij zijn neutraal”?

Trainers

De nascholing wordt verzorgd door Hélène de Haart en Roel van de Heijde.
Hélène is vertrouwenspersoon, mediator en ervaren trainer. Zij is bij een Hogeschool programmamanager diversiteit geweest en begeleidt interculturele mediations voor o.a. de Rechtbank Rotterdam.
Roel is vertrouwenspersoon en ervaren trainer o.a. op het gebied van discriminatie. Hij geeft o.a. trainingen voor een groot anti – discriminatiebureau en is werkzaam als zelfstandig trainer in de zorg.

Data Nascholing

Vrijdag 5 november 2021 dag 2

Woensdag 23  februari 2022 dag 1
Woensdag 23 maart 2022 dag 2 (let op: je krijgt combinatiekorting van 50 euro als je je voor beide dagen tegelijk opgeeft!)

Woensdag 12 oktober 2022 dag 1
Woensdag 16 november 2022 dag 2 (let op: je krijgt combinatiekorting van 50 euro als je je voor beide dagen tegelijk opgeeft!)

 

De tijden van alle trainingsdagen zijn van 09.30 tot 16.30 uur.
Let op: de dagen zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen!
Heb je hier vragen over? Neem gerust contact op via 070-2600032 of info@cvp-plus.nl

Praktische informatie

Elke dag bestaat uit 8 uur waarvan:
1 uur voorbereiding
6 uur contacttijd
1 uur reflectie na afloop van de dag.
De totale tijdsinvestering voor beide dagen komt daarmee op 16 uur.

De dagen zijn eventueel ook los van elkaar te volgen.

Aantal deelnemers
Minimaal 6, maximaal 12 personen

Locatie
Utrecht

Bewijs van deelname
Als de deelnemer zich heeft ingezet en de (voorbereidende) praktijkopdrachten heeft uitgevoerd, ontvangt hij/zij een bewijs van deelname dat gebruikt kan worden voor zijn/haar hercertificering.
Het aantal uur voor de hercertificering bedraagt: 8 uur per dag

 

 

Kosten

De kosten voor de losse dagen bedragen 375 euro per dag
Locatiekosten, materiaalkosten en lunch zijn inbegrepen.

Particulieren en onderwijsinstellingen zijn vrijgesteld van BTW!

Vroegboekkorting
-Schrijf je je vroegtijdig in (d.w.z. tot 2 maanden voor de start van de 1e dag) dan ontvang je op de prijs van de eerste dag 50 euro korting. En……

Combinatiekorting
-Schrijf je je vroegtijdig in (d.w.z. tot 2 maanden voor de start van de 1e dag) voor beide nascholingen tegelijk, dan ontvang je nog eens 50 euro combinatiekorting!  Geef je je dus vroegtijdig op voor beide dagen dan ontvang je een korting van maar liefst 100 euro!

*De beide kortingstarieven gelden uitsluitend als de betreffende nascholingen ook daadwerkelijk van start gaan. 

 

 

Inschrijven

Gegevens (zoals vermeld op paspoort of ID)

Organisatie

Factuuradres

"]