Van discriminatie naar inclusie: Het ongemakkelijke gesprek

Doelgroep
Voor interne en externe vertrouwenspersonen die meer willen weten over discriminatie en inclusie: over hun rol hierin, over het bespreekbaar maken van discriminatie en inclusie binnen de organisatie. Daarbij gaat het over het voeren van het ongemakkelijke gesprek zowel met medewerkers als met het management waarbij vooral jouw rol centraal staat.

De nascholing levert acht uur op voor de hercertificering.

Inhoudelijke informatie

Discriminatie, het onterecht verschil maken in de behandeling van mensen, gaat niet alleen over racisme of godsdienst. Mensen kunnen ook discrimineren of zich gediscrimineerd voelen op basis van hun leeftijd, uiterlijk, handicap, afkomst, cultuur, sociale status, opleiding, functie, salaris of andere zaken. Maar liefst één op de vier Nederlanders geeft aan discriminatie te ervaren. Ze voelen zich uitgesloten of anders behandeld dan anderen, zonder dat daar een legitieme aanleiding voor lijkt te zijn. Discriminatie is verboden. Maar onderscheid maken is niet verboden. Lastig, want wanneer is er sprake van discriminatie en wanneer niet? Hoe waardevrij ben je zelf? En hoe los je het op als je in een gesprek de fout in gaat, zonder het erger te maken? Leer het in onze nascholing!

Incompany

We bieden deze nascholing ook incompany aan. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een prijsopgave.

Beschrijving nascholing

Het ongemakkelijke gesprek
Als vertrouwenspersoon kom je niet alleen in aanraking met discriminatie van medewerkers, je hebt ook te maken met je eigen gevoelens en mogelijke voorkeuren. Hoe waardevrij ben jij en wat maakt het lastig voor je om hierover het gesprek te voeren?

Deze dag gaat over het jouw rol bij het opvangen en begeleiden van medewerkers. We krijgen helder wat discriminatie en inclusie is, je krijgt kijk op je eigen gevoelens en mogelijke vooroordelen en je leert een moeilijk gesprek te voeren met een medewerker.

  • Wat is discriminatie (en wat niet) en inclusie.
  • Bewustwording van mogelijke gevoelens, vooroordelen en privileges.
  • Het lastige gesprek met de medewerker.

Trainers

De nascholing wordt verzorgd door Hélène de Haart en Roel van de Heijde.
Hélène is vertrouwenspersoon, mediator en ervaren trainer. Zij is programmamanager diversiteit bij een hogeschool geweest en begeleidt interculturele mediations voor onder andere de Rechtbank Rotterdam.
Roel is vertrouwenspersoon en ervaren trainer op het gebied van discriminatie. Hij geeft onder andere trainingen voor een groot antidiscriminatiebureau en is werkzaam als zelfstandig trainer in de zorg.

Data Nascholing

19 april 2024 van 09.30 tot 16.30 uur
20 november 2024 van 09.30 tot 16.30 uur

Praktische informatie

De nascholing bestaat uit 8 uur waarvan:
1 uur voorbereiding
6 uur contacttijd
1 uur reflectie na afloop van de dag.

Aantal deelnemers
Minimaal 6, maximaal 12 personen

Locatie
Utrecht

Bewijs van deelname
Als de deelnemer zich heeft ingezet en de (voorbereidende) praktijkopdrachten heeft uitgevoerd, ontvangt hij/zij een bewijs van deelname dat gebruikt kan worden voor zijn/haar hercertificering.
Het aantal uur voor de hercertificering bedraagt: 8 uur

 

 

Kosten

Vanaf 1 januari 2024 bedragen de kosten van al onze nascholingen 415 euro.

Locatiekosten, materiaalkosten en lunch zijn bij deze prijs inbegrepen.
Particulieren en onderwijsinstellingen zijn vrijgesteld van BTW!

Inschrijven

Ik wil me inschrijven voor Nascholing: Discriminatie en inclusie

Gegevens (zoals vermeld op paspoort of ID)

Organisatie

Factuuradres

Opmerkingen