Opnieuw nascholing Centrum Vertrouwenspersonen Plus geaccrediteerd!

13/01/2015 - Anton

Centrum Vertrouwenspersonen plus heeft opnieuw een van haar nascholing geaccrediteerd. Het gaat om de nascholing: omgaan met culturele verschillen. Deze workshop duurt een hele dag en wordt verzorgd door Marion Westerhof, ervaren vertrouwenspersoon en intercultureel coach.  We zijn trots dat we deze workshop kunnen aanbieden omdat we denken dat hij een belangrijke aanvulling is op het bestaande aanbod.

Een vertrouwenspersoon kan op diverse  manieren te maken krijgen met ongewenste omgangsvormen als gevolg van culturele diversiteit op de werkvloer. Bewuste en onbewuste insluiting- en uitsluitingsmechanismen kunnen leiden tot (het ervaren van) pesten, discriminatie en intimidatie.  Het is voor de vertrouwenspersoon van belang zich bewust te zijn van zowel de eigen culturele context als die van de andere betrokkenen. Na de theoretische fundamenten van culturele dynamiek te hebben gelegd is zelfinzicht het interactieve vertrekpunt van deze nascholing. De vertrouwenspersoon leert te reflecteren op eventuele eigen ‘heilige huisjes’ die van invloed zijn op het begeleidingstraject. Vervolgens wordt geoefend om de verkregen inzichten in te zetten bij de opvang en begeleiding van hulpvragers. Daarna verschuift de aandacht naar signalering en praktische handvatten en do’s and don’ts om voor de voorlichting en het adviseren aan de organisatie.

Kortom, een aanrader voor die vertrouwenspersonen die wil weten in hoeverre culturele verschillen van invloed zijn op het ontstaan van ongewenst gedrag en wat je daar vervolgens als vertrouwenspersoon mee kunt.