Ervaar jij een hoge mate van werkdruk?

23/09/2020 - Anton de Leeuw

In deze roerige tijden waarin we meer thuiswerken en de werkdruk stijgt is het goed om te weten waarover je met een vertrouwenspersoon in gesprek kunt gaan. Als je de kranten de laatste maanden erop naslaat dan zie je dat steeds meer werknemers een hoge mate van werkdruk ervaren. Dit komt mede door het thuiswerken waarbij werknemers over het algemeen minder pauzes houden, langer doorwerken en werk &  privé meer en meer door elkaar heen lopen. Maar ook (digitaal) pesten, discriminatie en uitsluiting  zijn niet ineens verdwenen nu we thuis werken.  Sommige medewerkers kunnen hier goed mee omgaan maar anderen zullen hier meer begeleiding bij nodig hebben.

Ervaar je veel werkdruk op dit moment?

Weet dan dat je hierover in gesprek kunt gaan met bijvoorbeeld een (bedrijfs)maatschappelijk werker of de vertrouwenspersoon binnen jouw organisatie. De vertrouwenspersoon gaat eigenlijk niet over werkdruk (de OR bijvoorbeeld wel) maar soms is werkdruk kan ook het gevolg zijn van (digitaal) pesten, discriminatie of uitsluiting. In dat geval kun je natuurlijk wel bij de vertrouwenspersoon terecht.
Kortom, ook bij werkdruk kun je samen met de vertrouwenspersoon kijken waar die werkdruk door veroorzaakt wordt. De vertrouwenspersoon kan je dan eventueel doorverwijzen naar iemand die je daarbij kan helpen. Of, als het gaat om (digitaal)  pesten, uitsluiting, etc. kan de vertrouwenspersoon je helpen om een einde te maken aan het ongewenste gedrag.

Wat kun je nog meer doen bij een hoge mate van werkdruk?

 1. Gesprek met leidinggevende
  Voel je dat de werkdruk stijgt? Ga dan tijdig in gesprek met je leidinggevende. Wacht niet tot een volgend officieel moment maar plan het zo snel mogelijk in. Laat je ook niet afschepen door je leidinggevende. Jij vindt het belangrijk, jij hebt er last van dus dat gesprek moet er komen. De kans is namelijk groot dat de problemen zich bij jou blijven opstapelen en je misschien wel uitvalt wegens ziekte.
 2. Kies je moment
  Neem een rustig moment om je punt te bespreken met je leidinggevende. Plan de afspraak in op een moment dat je weet dat je leidinggevende genoeg tijd voor je heeft. Dus niet vlak voor een MT vergadering maar bijvoorbeeld meteen in de ochtend tussen 9 en 10 uur. Zo overval je je leidinggevende niet en kan hij zich ook eventueel voorbereiden.
 3. Voorbereiding
  Bedenk vooraf wat je wilt bereiken met het gesprek. Schrijf desnoods punten voor jezelf op die je absoluut wilt zeggen maar waarvan je bang bent dat je ze vergeet. Het doel van het gesprek kan zijn dat je een luisterend oor wilt, misschien wil je concrete acties afspreken met je leidinggevende of heb je zelf tips om de situatie te verbeteren. Probeer tijdens deze voorbereiding ook meteen de bezwaren van je werkgever in kaart te brengen. Bedenk dat een hoge werkdruk ook zijn probleem is. Jij wordt misschien wel ziek waardoor je je werk niet afkrijgt. Maak dus helder aan hem of haar dat je een oplossing zoekt die voor jullie allebei goed is.
 4. Doe het samen
  Vraag aan je collega’s of zij ook last hebben van hoge werkdruk. Samen sta je tenslotte sterker. In het gesprek kun je benoemen dat je namens meerdere collega’s spreekt. Het is niet aan te bevelen om met 10 personen het gesprek aan te gaan want dan voelt de leidinggevende zich aangevallen en/of geïntimideerd.